Pečenie perníkov neodmysliteľne patrí k vianočným radovánkam a sviatkom. Perníky bývajú ako prvé, ktoré prevoňajú Váš byt a navodia vianočnú atmosféru. Ich príprava je zložitejšia a sú chutnejšie, ak sú odležanejšie. Preto sa väčšinou odporúča pripravovať perníčky už mesiac pred Vianocami.
Aké korenie sa do perníkov používa?
Základ korenie do perníka je
škorica, nové korenie mleté, badián, koriander, klinček, fenikel. Podľa chuti môžete pridať tiež napríklad
zázvor mletý, štipku korenia, citrónovú kôru či kvapku anízu.
Rojikovo korenie ponúka už hotovú zmes na perníčky pod názvom perníkové korenie.
Kúpiť korenie môžete tu.
Ako vyrobiť zdobenie na perníky?
1 bielok
140 g práškového cukru
-
Práškový cukor dôkladne rozdrvíme. Musí zostať iba jemný púder. Odporúča sa ešte preosiať cez jemné sitko. Ak v cukre necháte hrudky, bude sa vám upchávať zdobiace trubička.
-
Potom pridáme bielok a miešame tak dlho, až sa cukor rozpustí a vznikne jemná biela poleva.
-
Ak je poleva moc tuhá, pridáme pár kvapiek vody a naopak, ak je moc riedka, pridáme viac cukru.
-
Polevu potom naplníme do zdobiaceho vrecka a môžete začať zdobiť.
Odporúčanie:
Do polevy môžeme pridať pár kvapiek citrónu, bude príjemne kyslastá.
Možno tiež zafarbiť potravinárskym farbivom.
Aké dekoračné prvky použiť na perníčky?
-
klasické biele zdobenie
-
farebné zdobenie - potravinárske farbivo
-
lentilky
-
perličky - potravinárske perličky
-
korenie - napr. badián je v kombinácii s bielou veľmi krásnym dekoračným doplnkom
-
mandle