Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Marinády na mäso a zeleninu

Ponúkame Vám prehľad marinád, ktoré sme pre Vás získali z rôznych kulinárskych zdrojov. Tieto marinády sú určené prevažne na kuracie, bravčové, ale aj na ryby či jahňacie alebo kto holduje vegetariánskym jedlám, nájdete tu aj tipy na marinádu k zelenine, ovocí či na syry. Do marinády používame najlepšie olivový olej, korenie či koreniace zmesi a bylinky, ktoré môžu byť použité ako čerstvé, tak aj sušené.

Gril
  • Horčicová marináda

Ingrediencie: 4 lyžice oleja, 2 lyžice kečupu, 1 lyžica kremžskej horčice, sójová omáčka, 5 strúčikov cesnaku, čerstvá bazalka, paprika mletákarisoľ

  • Jogurtová marináda

Ingrediencie: 250 g bieleho jogurtu, 1 lyžica kečupu, 1 lyžica oleja, 1 lyžička červenej papriky, čerstvá bazalka, sójová omáčka, soľ

  • Medová marináda

Ingrediencie: 2 lyžice oleja, 4 lyžice kečupu, 1 lyžica medu, sójová omáčka, 3 strúčiky cesnaku, cibuľa, oreganobazalka, škorica mletá, soľ

  • Kari marináda

Ingrediencie: 250g bieleho jogurtu, 3 lyžičky kari , 3 lyžičky červenej papriky, 1 lyžice oleja, soľ

  • Slivková marináda

Ingrediencie: 3 lyžice slivkového lekváru, 2 lyžice dezertného vína, 2 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1/2 chilli papričky, sójová omáčka, zázvor

  • Bylinková marináda

Ingrediencie: 4 lyžice oleja, korenie biele mleté, cibuľa, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 strúčiky cesnaku, čerstvá petržlenová vňať a pažítka, soľ

  • Marhuľová marináda:

Ingrediencie: 5 lyžíc marhuľovej marmelády, 1 lyžica plnotučnej horčice, sójová omáčka svetlá, citrónová šťava, 1 strúčik cesnaku, zázvorkorenie bielesoľ

  • Cesnaková marináda s medom

Ingrediencie: 3 lyžice oleja, 5 lyžíc kečupu, 1 lyžica medu, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, petržlenová vňaťa bazalka, sójová omáčka, korenie, soľ

  • Marináda na divoko

Ingrediencie: 3 lyžice oleja, 1 lyžička plnotučnej horčice, 1 lyžica kečupu, bobkový list a nové korenie, sójová omáčka, červená paprikakorenie mleté, soľ

  • Exotická marináda:

Ingrediencie: 1,5 dl pomarančového džúsu, 1dl bieleho vína, 3 strúčiky cesnaku, zázvor, soľ

  • Pikantná marináda

Ingrediencie: 4 lyžice oleja, citrónová šťava, čerstvá petržlenová vňať, bazalkakôpororeganochilli papričky, 3 strúčiky cesnaku, biele korenie, môžeme pridať aj biely jogurt

  • Marináda s korením:

Ingrediencie: 5 lyžíc oleje, 4 strúčiky cesnaku, nahrubo namleté farebné korenie, soľ

  • Marináda z jabĺk a cesnaku

Ingrediencie: 2 veľké jablká (olúpať a najemno nastrúhať), 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžice oleja

Marinády na ryby

Grilovaná ryba (losos)

Marináda určená pre ryby sladkovodné i morské. Do marinád je vhodné používať olivový olej a čerstvé bylinky, ktoré dodajú pokrmu nezameniteľnú chuť a vôňu. Ryba sa oddávna znesie s citrónom. Ten chuť ryby zjemní a dodá pokrmu výbornú chuť. Odporúčame: Ak použijete korenie, vyskúšajte citrónové korenie biele.

  • Cesnaková marináda

Ingrediencie: 3 lyžice oleja, 0,5 dl bieleho vína, 3 strúčiky cesnaku, korenie biele, citrónová šťava, ak ide o morské ryby môžeme pridať čerstvú bazalku, soľ

  • Pikantná marináda

Ingrediencie: 3 lyžice oleja, chilli papričky, 2 strúčiky cesnaku, čerstvá petržlenová vňať a bazalka, soľ

  • Marináda na divoko

Ingrediencie: 4 lyžice oleja, 4 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky sladkej papriky, drvené korenie (bobkový listnové korenieborievka), soľ

  • Kôprová marináda

Ingrediencie: 4 lyžice oleja, citrónová šťava, biele korenie, čerstvý kôpor (nasekať), soľ

  • Bylinková marináda

Ingrediencie: 4 lyžice oleja, 2 strúčiky cesnak, čerstvá petržlenová vňať a bazalka, mladá cibuľka (najemno nasekať, poprípade nastrúhať), citrónové biele korenie, soľ

  • Pikantná marináda s medom

Ingrediencie: 3 lyžice oleja, citrónová šťava, 2 lyžice medu, čerstvá petržlenová vňať, 1 chilli papričkabiele korenie, soľ

Marinády na ovocie

grilované ovoce

  • Jablká

Ingrediencie: 2 lyžice medu, 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), citrónová šťava, soľ

(Jablká nakrájame na kúsky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), potom napichujeme na špíz striedavo s kúskami naloženého kuracieho mäsa najlepšie do jednoduchej marinády z nasledujúcich: olej, korenie čierne,1 lyžica kečupu, sójová omáčka, soľ

  • Banány

Ingrediencie: 2 lyžice medu, 0,5 dl whisky

  • Ananás

Ingrediencie: 2 lyžice medu, 2 strúčiky cesnaku, soľ

Marináda na zeleninu

Grilovaná zelenina

Môžeme použiť akúkoľvek zeleninu, ktorú vypestujeme (avšak listová zeleniny nie je príliš vhodná, môžeme ju použiť na príklad na závitky, kedy do listov napr. kelu či špenátu zabalíme kúsky naloženého mäsa): paradajky, paprika, cuketa, baklažán, cibuľa, huby, mrkvu , zeler, zemiaky (môžu byť aj vopred uvarené v šupke), hrachové či fazuľové struky, apod. potrieme zľahka rozpusteným maslom a posolíme.
 
Tip: 3 lyžice oleja (najlepšie olivového), 5 strúčikov cesnaku (prelisovať), čerstvá bazalka a petržlenová vňať (najemno nasekať), cibuľa (najemno nakrájať), citrónová šťava, soľ, zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženú v marináde.
 
Grilovanú zeleninu môžeme pokvapkať zálievkou z nasledujúcich ingrediencií:
 

Olivový olej, ocot balsamico, čerstvá bazalka a petržlenová vňať (nasekať), cesnak (prelisovať), ak máte radi ostré, môžete pridaťi chilli papričku, soľ

Studené omáčky ku grilovaným mäsám, rybám, pečeným zemiakom, grilovanej zelenine, ale aj k čerstvým šalátom:

Omáčka (dressing)

  • Jogurtová omáčka

Ingrediencie: 500g bieleho jogurtu (môžeme použiť aj kyslú smotanu), čerstvá pažítka, petržlen a bazalka, citrónová šťava, 3 strúčiky cesnaku, soľ

  • Tatarská omáčka

Ingrediencie: Majonéza, kyslé uhorky (nastrúhať), cibuľa (najemno nakrájať), korenie biele mleté, nálev z uhoriek, soľ

  • Labužnícká omáčka

Ingrediencie: 10 lyžíc kečupu jemného,1 chilli papričky (najemno nakrájané popř. nastrúhané), 1 lyžička červenej papriky, 1 lyžička kari alebo kurkumy, 2 lyžičky cukru, 1lyžice slivkového lekváru, čerstvá petržlenová vňať a bazalka (nasekať), soľ

  • Omáčka z nivy

Ingrediencie: 200g bieleho jogurtu, 200 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku (prelisovať), čerstvá bazalka, pažítka a petržlenová vňať (nasekať), strúhaná niva, soľ

Namiesto nivy môžeme použiť strúhaný eidam alebo hermelín.
  • Paradajková omáčka

Ingrediencie: Paradajkové pyré z čerstvých paradajok (sparíme celé paradajky, olúpeme a roztlačíme, necháme vychladnúť), cibuľa (najemno nakrájaná), čerstvá bazalka, petržlenová vňať a pažítka (nasekať), 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), biele korenie, soľ

  • Cesnaková omáčka

Ingrediencie: Majonéza, 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), citrónová šťava, čerstvá pažítka (nasekať), soľ

  • Pikantná omáčka

Ingrediencie: Majonéza, 2 lyžice horčice, 2 lyžice kečupu, citrónová šťava, biele korenie, 1 lyžička bieleho cukru, čerstvá pažítka (nasekať), 1 chilli paprička (najemno nakrájať popr. nasekať), soľ

  • Talianska omáčka

Ingrediencie: Majonéza, 2 lyžice kečupu, cibuľa (najemno nakrájať), 2 kyslé uhorky (nastrúhať), 1 kapia (najemno nakrájať popr. nastrúhať), čerstvá bazalka a petržlenová vňať (nasekať), citrónová šťava alebo rôsol z uhoriek, 1 lyžička hnedého cukru, soľ

  • Citrónová omáčka

Ingrediencie: 200g bieleho jogurtu, 200 g kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, čerstvá medovka (nasekať), citrónová šťava, biele korenie, soľ

  • Chrenová majonéza

Ingrediencie: Majonéza, 2 lyžice kyslej smotany, 2 lyžice strúhaného chrenu, biele korenie, soľ

  • Záhradnícka omáčka

Ingrediencie: 300g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, biele hlávková kapusta, 2 mrkvy, 1 lyžička plnotučnej horčice, citrónová šťava, biele koreniesoľ

  • Chrenová omáčka s jablkom

Ingrediencie: 200g kyslej smotany, 3 lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu, 1 jablko (najemno nastrúhané), kôpor, soľ

  • Ligurčeková omáčka

Ingrediencie: 200g kyslej smotany, 2 lyžice majonézy, čerstvé lístočky ligurčeka (najemno nasekať), 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), citrónová šťava, biele korenie, soľ

  • Omáčka z medovky

Ingrediencie: Majonéza, čerstvá medovka (nasekať), 0,5 dl bieleho vína, 1 strúčik cesnaku, vlašské orechy (nasekať), citrónová šťava), soľ

  • Mexická omáčka

200g kyslej smotany, paradajkové pyré z čerstvých paradajok (sparíme celá paradajky, olúpeme a roztlačíme, necháme vychladnúť),1 chilli papričky (najemno nasekať popr. nastrúhať), 3 strúčiky cesnaku, cibule (najemno nakrájať), 1 lyžica olivového oleja, čerstvá petržlenová vňať a pažítka (nasekať), kajenské koreniesoľ

Marináda na syry

Nakládané tofu 2

Do marinád na syry môžeme nakladať napr. hermelín, balkánsky syr, mozzarelu, eidam 45% ai. Naložený hermelín, pretože má bielu pleseň na povrchu, ktorá zabráni, aby vytiekol, môžeme tiež grilovať. Ostatné marinované syry môžeme použiť do šalátov či na obložené misy, ale aj na mäso.

  • Bylinková marináda

Ingrediencie: 3 lyžice olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku (prelisovať), čerstvá bazalka (nasekať) môžeme pridať čerstvú petržlenová vňať alebo pažítku, ak chceme docieliť, aby marináda bola pikantná pridáme 1/2 chilli papričkysoľ

  • Marináda na divoko

Ingrediencie: 3 lyžice olivového oleja, bobkový list, nové korenie, čierne korenie (nahrubo pomleté), môžeme použiť aj nemleté koreniny, soľ

  • Marináda moschári

Marináda inspirovaná gréckym slnkom a vôňami.

Ingrediencie: Biely jogurt - kelímok, Soľ, Korenie, Červená paprika, Chilli, Cesnak - 2 strúčiky

Biely jogurt zmiešajte so všetkými ingredienciami, cesnak nadrvte. Táto marináda sa hodí ku všetkým mäsám, najlepšie sa svojou chuťou ale dopĺňa mäso hydinové. Skvelú funkciu má pri grilovaní krídelok, pretože sa im vďaka nej nespáli kožtička, a tak budú mať čas sa prepiecť vnútri.

  • Marináda s čerstvými bylinkami a medom

Ingrediencie: Olivový olej – 250 ml, Soľ, TymiánRozmarín, Med – 3 lyžice

Všetko zmiešajte v mise s olejom. Bylinky nemusíte trhať ani krájať, stačí ich tam ponoriť celé. Mäso v marináde nechajte aspoň dve hodiny naložené. Sladkú chuť medu môžete neskôr zmierniť pár kvapkami citróna. Táto marináda sa obzvlášť hodí na bravčové mäso.

  • Marináda z acidofilného mlieka

Ingrediencie: Acidofilné mlieko – 300 ml, Majoránka – 2 lyžičky, Soľ, Cesnak - 2 strúčiky, Korenie

Všetky ingrediencie zmiešajte s acidofilným mliekom. Soľ a korenie použite najlepšie čerstvé - z mlynčeka na korenie alebo použite mažiar na korenie.

  • Jemne ostrá marináda pre pánov

Ingrediencie: Dijónská horčica - 4 lyžice, Olivový olej - 200 ml, Korenie - 1 lyžička, Soľ - 1 lyžička, Tymián – 4 lístky

Krkovičku najskôr naložte aspoň na hodinu do oleja. Mäso potom pekne skrehne a pôjde vám ľahšie rozhrýzť! Všetky ingrediencie zmiešajte a mäso v marináde nechajte opäť aspoň hodinu. Počas grilovania mäso zvyškom marinády potierajte.
 
Naše tipy: Pri marinovanie mäsa na grilovanie rozhodne využite sezóny a zájdite si do obchodu alebo na záhradku pre čerstvé bylinky. Ich chuť sa s chuťou byliniek sušených nedá vôbec porovnávať!
  • Cillo Marináda

Ingrediencie: 1 lyžičku mletého chilli koření, 1 lyžičku mletej papriky, 1 lyžičku mletej rasce, citrónová šťava, 1 lyžica mletého koriandru, 3 strúčiky cesnaku, soľ, pivo

Prísady dáme do sklenenej misy. Prilievame pivo, kým nezískame červenú kašovitú mäsu. Pridáme mäso, ktoré chceme marinovať. Dôkladne ho obalíme a necháme marinovať.

 

Zdroje:

http://doma.nova.cz/clanek/radyanapady/4-nejlepsi-marinady-na-maso-kterym-totalne-propadnete.html

http://www.grily-grilovani.cz/recepty-marinady/

http://recepty.naseinfo.cz/

http://www.week.cz/marinady-tipy-na-grilovani/read.php?1,16789

Vlastní zdroje

 

Grilování Losos na grilu s petrželkovou omáčkou