Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Dyňové fašírky so zelerovými hranolkami

Zeleninových fašírok sa dá urobiť nekonečné množstvo. V kombinácii so strukovinou a obilninou sa stanú plnohodnotným jedlom.

 

Čo budeme potrebovať na Dyňové karbanátky:  
  • 580 g dyne
  • 3 cibule
  • 100 g cícera
  • 80 g pšena
  • čerstvú petržlenovú vňať (alebo sopkový zeler, pažítku, jarnú cibuľku)
  • 3 PL sójovej omáčky Tamari
  • 3 PL lahôdkového droždia (alebo korenie podľa chuti)
  • 2 PL horčice
  • 4 PL Hrašky (alebo celozrnnej múky)
  • 1/4 ČL čierneho korenia
  • 1 ČL ligurčeka
  • 1 ČL majoránu
  • soľ
  • taliansku obaľovaciu zmes (alebo strúhanku, celozrnnú múku...)

 

Postup:

Cícer si namočíme deň vopred. Vodu zlejeme a varíme v čerstvej vode s bylinkami na lepšie trávenie (ligurček, majorán, oregano...) do zmäknutia. Pred dovarením osolíme. Scedíme a necháme vychladnúť. Cícer rozmixujeme v nožovom mixéri.
Pšeno 2× sparíme horúcou vodou (zalejeme vriacou vodou a vodu zlejeme). Varíme v osolenej vode (150 ml) cca 15  20 minút. Necháme vychladnúť.
Dyňu vydlabeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na troche oleja. Pridáme nastrúhanú dyňu, sójovú omáčku, čierne korenie a dusíme do zmäknutia. Necháme vychladnúť.
Dyňu, pšeno a mixovaný cícer zmiešame v mise. Pridáme lahôdkové droždie, horčicu, hrašku a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes premiesime a necháme 30 minút odležať v chladničke.
Vlhkými rukami vytvarujeme fašírky a obalíme ich v obalovacej zmesi. Smažíme na panvici na troche oleja z oboch strán. Po usmažení necháme fašírky odkvapkať na papierovej servítke.
Môžeme piecť aj v rúre. Plech si vymažeme trochou oleja a fašírky pečieme 15 minút z každej strany na 180 °C.   

 
Čo budeme potrebovať na Zelerové hranolky:  

 

Postup:

Zeler si očistíme a nakrájame na hranolky (o niečo tenšie než zo zemiakov).
Smažíme vo väčšej vrstve oleja do zhnednutia.
Hotové hranolky necháme odkvapkať na papierovej servítke, posolíme a podávame.
Hranolky sa dajú piecť aj v rúre spoločne s fašírkami. Zelerové hranolky pokropíme olejom, osolíme, premiesime a dáme na papier na pečenie. Pečieme na 180 °C počas 30 minút (môžeme grilovať aj papriky). 

Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:
 

 

Tento recept poskytol portálIveta Ondruchová

 

Dýňové karbanátky s celerovými hranolky Dýňové karbanátky s celerovými hranolky Dýňové karbanátky s celerovými hranolky