Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pita chlieb

Ako pri akomkoľvek pečive pripravenom doma aj tu platí, že nič nie je tak zložité, ako to vyzerá. Stačí sa len nebáť, piecť s láskou, veď to nejako dopadne.

 

Čo budeme potrebovať:  
  • 1 kg hladkej pšeničnej múky (kombinácia rôznych múk)
  • 500  510 ml vody
  • 25 g čerstvého droždia (alebo 10 g sušeného)
  • 5 g sušenej trstinovej šťavy (alebo cukru)
  • 10 g soli

 

pita chléb

Postup:

Droždie si rozmiešame vo vlažnej vode.

V druhej mise zmiešame suché prísady (múku, soľ a cukor).

Postupne pridávame suché prísady do misy s droždím a vodou. Zapracovávame vareškou pokým sa cesto nedá spracovať rukou.

Cesto preložíme na dosku a 10 15 minút spracovávame. Ak sa lepí, pridáme trochu múky.

Ak máte robota, môžete cesto spracovať v ňom.

Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.

Rúru si rozohrejeme na 250 °C.

Potom cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 18 kúskov s hmotnosťou cca 80 90 g. Z každého dielu vyváľame guličku. Necháme cca 10 minút odpočinúť.

Guličky postupne rozvaľkáme valčekom do tvaru kruhovej placky s hrúbkou 3 4 mm (viď foto).

Preložíme ich na papier na pečenie po 2 ks a necháme opäť 10 minút oddýchnuť. Inak by sa nám pri pečení nemuseli nafúknuť.

Placky vkladáme na rozpálený plech s papierom na pečenie a pečieme do nafúknutia asi 4 minúty. Potom otočíme a pečieme ešte ďalšie 2 minúty.

Placky po upečení vkladáme po jednej medzi dva taniere, aby sa sploštili a kladieme ich na seba. Môžeme ich vkladať do hrnca s pokrievkou, aby nevychladli.

Poznámka:

Teplotu aj dobu pečenia si môžete upraviť podľa potreby. Každá rúra pečie inak a záleží len na vás ako chcete mať placky upečené  mäkučké alebo chrumkavejšie.

Ak sa vám niektorá placka nenafúkne, nepanikárte, aj tak sa dá zjesť ;-).

 

Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:

hrubozrnná-mořská-sůl
                      Soľ

                                                                                               Tento recept poskytol portálIveta Ondruchová

pita chléb  1 pita chléb 2 pita chléb 3 pita chléb 4