Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Pohánkové muffiny

Pohánkové muffiny sú výborné nie len ako dezert, keď máte chuť na sladké, ale aj bez výčitiek, ako dobré raňajky s hrnčekom dobrého kakaa.

Na tieto muffiny nepotrebujete žiadny olej ani cukor. A i tak sú vláčne a lahodné. Základom cesta je pohánka, vlašské orechy a banány. Krém je zhotovený z Hrašky vanilky, takže muffin je bohatý aj na bielkoviny ;-). Krém si navyše môžete dochutiť podľa seba. Môžete ho nechať vanilkový alebo pridať kakao, škoricu či kávu.

 

Čo budeme potrebovať:  

Prísady na muffiny:

  • 200 g svetlej pohánky
  • 200 g vlašských orechov
  •  8 ks banánov (podľa veľkosti, celkom cca 650 g)
  • 150 ml rastlinného mlieka (pokojne môže byť aj voda alebo smotana)
  • 4 PL javorového sirupu
  • 1 ČL kypriaceho prášku bez fosfátu
  • 1 ČL jedlej sody
  • 2 ČL škorice
  • štipka soli
  • 100 g kvalitnej horkej čokolády
  •  čokoládu môžete nahradiť čučoriedkami, višňami, hruškou alebo banánom nakrájaným na kúsky... 

Prísady na krém:

  • 80 g Hrašky vanilky
  • 400 ml rastlinného mlieka (poprípade vody)
  • 2 PL kokosového oleja
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL javorového sirupu (vanilkový cukor)
  • vanilkový lusk (ak ste sladili krém vanilkovým cukrom, nie je už treba)
  •  namiesto vanilky môžete použiť:
  • 1 PL kakaa alebo 1  2 ČL škorice alebo dochutiť krém silnou kávou

 

muffinky

Postup:

Svetlú pohánku vložíme do nožového mixéru a umelieme na múku. Preložíme do misy.
Vlašské orechy namelieme alebo rozmixujeme v nožovom mixéri a pridáme k pohánkovej múke.
Banány rozmixujeme so škoricou, štipkou soli, mliekom a javorovým sirupom a prilejeme k suchým prísadám.
Pridáme kypriaci prášok, jedlú sódu a nasekanú čokoládu.
Všetko poriadne premiešame a plníme do pripravených košíčkov veľkou polievkovou lyžicou.
Košíčky plníme cca do dvoch tretín.
Pečieme na 180 °C počas 25  30 minút.

Krém:

Hrašku vanilku rozmiešame v studenom rastlinnom mlieku metličkou a pri občasnom miešaní varíme na miernom ohni 20 minút.
Vznikne nám veľmi hustá kaša, ktorú necháme vychladnúť.
Vychladnutú kašu (nepanikárte, bude to veľmi hustá hmota) preložíme do nožového mixéru. Pridáme kokosový olej, citrónovú šťavu, sirup a všetko mixujeme na hladkú zmes.
Pridáme vnútro vanilkového lusku alebo prísady podľa chuti (kakao alebo škoricu, či lyžicu silnej kávy...) a všetko eště premixujeme.
Naplníme si zdobiací sáčik a zdobíme upečené vychladnuté muffiny.
Ak chcete viac krému, je nutné do muffinu vytlačit dieru. Ja používam tento dierkovač, ale šikovná kuchárka si určite vystačí aj s hrubším koncom varechy alebo iným náčiním. 

 

Na tento recept môžete zakúpit Rojikovo korenie:

skořice-mletá vanilka-pravá-1ks
Škorica mletá Vanilka pravá

                                                                                               Tento recept poskytol portálIveta Ondruchová

pohankové muffiny pohankové muffiny 1 pohankové muffiny 2