Prísady:
- 4 ks veľkých zelených paprík
- 8 ks paradajok
- 150 g strúhaného syra
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej papriky sladkej
- 200 g mrazeného zeleného hrášku
- 100 g tučného tvarohu
- 2 ks cibule
- 200 g ryže
- 2 ks veľkej mrkvy
- 200 ml zeleninového vývaru
Podľa chuti:
- biele korenie mleté
- soľ
- olej
Papriky očistíme, pozdĺžne rozkrojíme a zbavíme jadrovníkov. Ryžu uvaríme domäkka a necháme vychladnúť. Mrkvu a cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kocky.
Cesnak olúpeme a prelisujeme. Paradajky umyjeme, nakrájame na malé kocky, premiešame s cesnakom, osolíme, okoreníme a necháme odležať.
Na oleji necháme zosklovatieť cibuľu, vmiešame mrkvu, hrášok, všetko osolíme, podlejeme 100 ml vývaru a 5 minút podusíme. Zeleninu necháme odkvapkať a vychladnúť.
Zmes na plnenie paprík: Tvaroh ochutíme soľou, červenou paprikou a čiernym korením. Potom vmiešame vychladnutú podusenú zeleninu a ryžu.
Dno zapekacej misy pokryjeme paradajkami a pokropíme olejom. Papriky naplníme a rozložíme na paradajky. Podlejeme vývarom a pečieme 15 – 20 minút pri teplote 200 °C. Nakoniec všetko zasypeme strúhaným syrom, ktorý necháme ešte krátko zapiecť.
Na jednu porciu počítame dve polovice plnených paprík. Vhodnou prílohou k vegetariánskym plneným paprikám sú varené zemiaky alebo pečivo.
Na tento recept môžete zakúpiť Rojikovo korenie:
Paprika sladká | Biele korenie mleté | Hrubozrnná morská soľ |