Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým vyjadrujete svoj súhlas.
Súhlasím

Vianočné medovníčky

Už čoskoro sa Vašim domovom bude niesť vôňa tradičných vianočných perníčkov. Perníky sú jedny z prvých druhov koláčov, ktoré sa pečú už začiatkom decembra. Je lepšie nechať ich chvíľku odležať, aby neboli príliš tvrdé.

Vo väčšine domácností sa používajú overené receptúry na prípravu perníkov, avšak vždy sa od seba trošku líšia. Niektoré rodiny pridávajú do perníkov citrónovú kôru, druhé zasa používajú inú zmes perníkového korenia. Existuje naozaj široká škála chutí vianočných medovníkov, napriek tomu sa však dá povedať, že základ receptu je pre všetky perníčky rovnaký.
 
Kedy s pečením vianočných medovníčkov začať?
 

Pokiaľ chcete piecť tradičné medové vianočné perníky, začína sa obvykle už od konca novembra, najneskôr začiatkom decembra. Perníčky sa do Štedrého dňa pekne rozložia a budú naozaj na zahryznutie :-)

perníčky

Aké ingrediencie budete na perníčky potrebovať?

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g masla
  • 100 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 kávové lyžičky perníkového korenia (kávová lyžička škorice, lyžička anízu, 2 ks nového korenia, 3 ks klinčekov)
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • citrónová kôra

Aký je postup pri príprave cesta?

Múku a práškový cukor zmiešame dokopy, pridáme sódu, nastrúhanú citrónovú kôru (trošku), 3 vajcia a rozpustené maslo s medom. Kto má rád perníčky tmavé, pridá kakao. Nezabudneme na korenie a mlieko. Potom všetko riadne premiešame a necháme ideálne deň odležať v chladničke.
 
Ďalší deň cesto vytiahneme z chladničky, chvíľu počkáme a potom vyvaľkáme do plochy vysoké 2 - 3 mm. Nakoniec vykrajujeme a pokladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.

cukroví

Pri akej teplote perníky piecť?

Plech vkladáme do rúry, ktorá je vyhriata na 180 ° C. Pečieme 8 - 10 min. Ihneď po vytiahnutí medovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby chytili krásny lesk.

Čo robiť, keď sú perníčky tvrdé?

Perníčky by mali do troch týždňov dostatočne zmäknúť. Ak sú však nejakým nedopatrením stále tvrdé, pomôže, keď vložíme do škatule s cukrovinkami kúsok jabĺčka, pomarančovej kôry alebo dokonca kúsok chleba. Jabĺčko je potrebné každých 3-5 dní meniť, aby nesplesnivelo.

Ako vianočné perníčky skladovať?

Perníčky skladujeme v chlade, ideálne v stabilnej teplote cca 2 - 3 týždne. 

Kedy perníčky zdobiť a čím sa vlastne zdobia?

Na zdobenie perníkov, ktoré prebieha až ideálne tretí deň po upečení, budeme potrebovať:
 
  • 1 vaječný bielok
  • 140 g až 180 g práškového cukru - podľa veľkosti bielku
  • 4 kvapky citrónovej šťavy
  • sáčky na cukrárske zdobenie (kúpime v drogérii).
Pozor na správnu hustotu a konzistenciu polevy. Ak vám bude z varešky stekať, je príliš riedka. Správne by mala byť skôr vláčnejšia a pomaly odkvapkávať.
 
Niektorí používajú na zdobenie mandle, lentilky, čokoládovú polevu, ad.
 
Na YouTube možno zhliadnuť veľa videí, ako krásne a precízne nazdobiť vianočné perníčky.

perníková chaloupka

 

cookies-1793555_640 heart-617405_640