Tento web používa na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým vyjadrujete svoj súhlas.
Súhlasím

Domáci syr z kravského mliečka

Pripravili sme pre Vás špeciálny recept na výrobu domáceho syra. Ak nie ste priaznivci veľkoobchodných potravín, je recept určený práve pre Vás. Jediné, čo k tomu potrebujete je kravské nepasterizované mlieko, mezofilnú kultúru a syridlo.
 
Existuje veľa receptov na výrobu domácich syrov. Záleží na Vás, aký preferujete. Dnes Vám predstavíme recept na mäkký syr, ktorý je lahodný sám o sebe, prípadne s bylinkami.

K príprave domáceho syru potrebujeme:

  • 15 litrov kravského mlieka
  • mliečnu kultúru (Pre výrobu rôznych typov syra sa používajú odlišné druhy bakteriálnych kultúr. Baktérie sa do mlieka dávajú po pasterizácii a vyžadujú určitú teplotu. Tiež doba ich pôsobenia ovplyvňuje, ktorý druh syra vznikne)
  • syridlo (1 ml na 15 litrov mlieka)
  • soľ

Domácí sýr s bylinkami

Postup:

  • Kravské mlieko zahrejeme na 27 stupňov a potom "naočkujeme" mezofilnou kultúrou Omega alebo klasickou kyslou smotanou. Dôkladne a pomaly premiešame a necháme 45 minút zrieť v pokoji (kultúra sa v mlieku počas tejto doby množí).
  • Potom opäť ohrejeme na 32 stupňov a pridáme syridlo podľa dávkovania
  • Pripravíme si také množstvo siridla, aby zrážanie bolo ukončené za 50 minút. 

To, ako bude mlieko dobre zasýrené, záleží na viacerých faktoroch. Pre dobrú sýreninu je rozhodujúcim faktorom dĺžka zrážania mlieka. Ak chceme, aby rovnaký syr dopadol rovnako, je nevyhnutné, aby sme tomu prispôsobili pred sýrením nasledujúce

- Dávku syridla
- Teplotu mlieka
- Kyslosť mlieka
- Prídavok vody do mlieka
- Kvalitu mlieka
  • Syridlo vmiešame do 32 stupňového teplého mlieka. Prikryjeme a necháme asi 50 minút zrážať.
  • Potom syreninu nakrájame na kocky 2x2 cm a chvíľu opäť necháme ležať. S malými prestávkami pomaly miešame. Počas tejto doby opäť krájame väčšie kocky syreniny. Proces stále opakujeme po dobu 20tich minút.
  • Potom opäť zohrejeme na 37stupňů, 10% tekutiny (srvátky) odlejeme a 5% prilejeme (vody).
  • Zahrejeme zmes na 39 stupňov a necháme 45 min. odpočinúť.
  • Zmes potom nalejeme do formičiek a syry nasolíme na povrchu alebo v soľnej kúpeli. Do pripravenej zmesi môžeme pridať aj sušené bylinky, cesnak alebo iné korenie, ktoré preferujete.

Formičkami sa myslia nádobky s malinkými otvormi, z ktorých bude postupne vytekať srvátka.

  • Vo formičkách necháme syr 24h odkvapkať.
  • Cca po 2hodinách syry otáčame, aby srvátka odkvapkávala rovnomerne.
  • Čím dlhšie necháte syr odkvapkať, tým tuhšia bude konzistencie syra.
  • Syr sa uchováva pri teplote 8 stupňov - asi 3-5 dní.

Domácí sýr bílý

Osvedčené korenie do syrov:

Rojikovo korenie dodáva jednodruhové bylinky, korenie a koreniace zmesi na výrobu domácich syrov na ekofarmu Jalový dvůr.

kravské mléko