Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Čo s úrodou paradajok?

Tohtoročná sezóna je veľmi plodná na paradajky. Ale čo robiť s kilogramami paradajok, ak už vám nechutia ako príloha k bežnému jedlu?

Ponúkame vám niekoľko tipov, ako s paradajkami naložiť.

RECEPTY

Plnená vaječné paradajky s nivou

Na tento recept budeme potrebovať:

  • niva
  • vajíčka
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • korenie
  • cibuľa
Najskôr si vyberieme niekoľko väčších pevnejších paradajok, ktorá rozpolíme a vydlabeme vnútro. Potom si rozohrejeme rúru, a než sa teplota vyšplhá na 200 stupňov, pripravíme si zmes.
 

Zmes: osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, ľahko opražíme a potom pridáme vajíčka, soľ a korenie. Akonáhle budú zamiešané a usmažené, pridám ešte nakrájanú petržlenovú vňať a zmes vložíme do nakrájaných paradajok. Vrch posypeme strúhanou nivou a vložíme do rúry. Paradajky necháme piecť 15 - 20 min.

Zmes je možné pripraviť tiež z mäsových mletých zmesí.

Na tento recept odporúčame použiť korenie:

pepř-černý-mletýpetržel-sušenáčubricabazalka


Nakladané paradajky

Na tento recept budeme potrebovať:

  • 1 kg paradajok
  • 2 lyžičky morskej soli
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 1,5 lyžičky sušeného oregana
  • 1,5 lyžičky sušenej bazalky
  • olivový olej
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 100 g zelených olív plnených chilli papričkou
Najskôr rozohrejeme rúru na 200 ° C, a ako sa nám zahreje, nachystáme si paradajky. Tie si rozkrojíme napoly a vyskladáme ich na plech. Posypeme soľou, cukrom, bazalkou, oreganom, a na záver polejeme olivovým olejom.
Potom vložíme plech do rúry, ktorú na dve hodiny vypneme. Dvierka po celú dobu neotvárajte. Po dvoch hodinách opäť nastavíme na 200 ° C a až dosiahne požadovanú teplotu, opäť vypneme. Postup opakujeme ešte dvakrát. Celkom by mali paradajky stráviť v rúre 8 hodín.
 
Sušenými paradajkami naplníme poháre, prekladáme kolieskami olív a plátky cesnaku a zalejeme olejom.

Na tento recept odporúčame použiť korenie:

hrubozrnná-mořská-sůloregáno-dobromyslbazalkačesnek-sušený


Paradajky s mozzarellou a bazalkou

Na tento recept budeme potrebovať:

  • 200 g mozzarella
  • bazalka
  • morská soľ
  • 1 lyžička balzamikového octa
  • 4 ks paradajok
  • 2 lyžičky olivovového oleja
Paradajky najskôr umyjeme a nakrájame na tenšie plátky. Mozarellu zlejeme z nálevu a tiež nakrájame na tenké plátky.
 
Na tanier skladáme na striedačku mozzarellu a paradajky, ktoré skladáme do kolieska. Zľahka tanier osolíme, okoreníme, pokvapkáme octom a olivovým olejom. Na povrchu ozdobíme lístkami bazalky.
 
Paradajky s mozzarellou a bazalkou podávame ideálne s opečeným toastom alebo bagetkou.

Na tento recept odporúčame použiť korenie:

hrubozrnná-mořská-sůlbazalka


Vyprážané paradajky v syrovom cestíčku

Na tento recept budeme potrebovať:

  • paradajky
  • olej
  • biele víno
  • syr
  • polohrubá múka
  • vajcia
  • korenie
  • bazalka
  • soľ
Vyberieme niekoľko väčších tvrdších paradajok, ktorá dôkladne opláchneme, osušíme a nakrájame na hrubšie plátky. Plátky paradajky osolíme, okoreníme a posypeme bazalkou.
 
Syrové cestíčko: zmiešame vajíčka, nastrúhaný syr, víno a múku. Než paradajky obaľujeme, necháme cestíčko hodinu odležať.
 
Plátky paradajok v cestíčku jeden po druhom namáčame a ihneď vkladáme do rozpáleného oleja.
 
Hotové kolieska podávame s varenými zemiakmi či inou prílohou.
 
Na tento recept odporúčame použiť korenie:

hrubozrnná-mořská-sůlpepř-černý-mletýbazalka


Rajčinová omáčka

Na tento recept budeme potrebovať:

  • 3 ks bobkový list
  • 5 ks celého nového korenia
  • 4 ks paradajkový pretlak
  • 10 ks celého čierneho korenia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 500 g hovädzieho krku
  • škorica
  • klinček
  • soľ
Ak chcete, aby vaša paradajková omáčka mala šmrnc, urobte základ z hovädzieho vývaru. Tzn., do hrnca si dajte trochu vody, osoľte, pridajte hovädzí krk a varte do mäkka.
 
Medzitým si v druhom hrnci osmažte cibuľku, pridajte korenie a zasypte múkou. Základ nechajte opražiť a potom za stáleho miešania zalejeme vývarom.
 
Stranou si rozmiešame pretlak s trochou vody a pridáme do omáčky. Potom už len povaríme a dochutíme soľou, cukrom a škoricou.
 
Na tento recept odporúčame použiť korenie:

bobkový-list-celýnové-kořeníhřebíček-celýpepř-černý-celýskořice-mletá


Klasická rajčinová polievka

Na tento recept budeme potrebovať:

  • 3 ks bobkový list
  • 2 dcl paradajkový pretlak
  • 1 l voda
  • 3 štipky tymiánu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 7 guličiek celého nového korenia
  • 10 guličiek korenia čierneho celého
  • korenie mleté
  • soľ
  • olej
  • cukor
  • škorica
  • smotana
V hrnci opražíme nakrájanú cibuľu, cesnak, bobkový list, nové korenie a korenie. Až bude cibuľka sklovitá, pridáme pretlak, trochu vody, tymián a klinčeky. Dochutíme cukrom, škoricou, soľou. Na záver pridáme smotanu na varenie a chvíľku prevaríme. Potom podávame s cestovinou, ryžou alebo haluškami.
 
Na tento recept odporúčame použiť korenie:

pepř-černý-mletýpepř-černý-celýnové-kořenískořice-celátymiánhrubozrnná-mořská-sůl


Rajčinová polievka s kuracím mäsom a fazuľkami

Na tento recept budeme potrebovať:

  • 1 l kurací vývar
  • 1 konzerva bielej fazule
  • 1 kg paradajok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ks bobkového listu
  • 200 g kuracích pŕs
  • 250 ml paradajkového pyré
  • 1 hrsť zelených fazuľkami
  • petržlenová vňať
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • práškový cukor
V hrnci dáme smažiť nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak. Prihodíme kúsky kuracieho mäsa a cca 5 minút opekáme. Potom pridáme vývar, paradajkové pyré, paradajky, bobkový list, oba druhy fazule (z konzervy scedené), cukor, soľ, korenie a varíme 10 minút.
 
Do polievky zavaríme halušky a pred podávaním posypeme polievku petržlenovou vňaťou.
 
Na tento recept odporúčame použiť korenie:

pepř-černý-mletýpepř-černý-celýhrubozrnná-mořská-sůlbobkový-list-celýčesnek-sušený


Domáci kečup

Na tento recept budeme potrebovať:

  • 25 dkg jablko
  • 3 ks klinček
  • 150 ml 8% ocot
  • 5 guličiek celého nového korenia
  • 25 dkg cibule
  • 2 kg paradajok
  • 1 štipka mletej škorice
  • 10 guličiek čierne korenie celý
  • 1 lyžica soli
  • 150 ml vody
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • 15 dkg cukru
Do hrnca vložíme rozdelených na polovicu, veľa zrelých paradajok, očistené jablká aj so šupkou a olúpanú, nahrubo nakrájanú cibuľu.
 
Potom pridáme ocot, cukor a všetky koreniny. Za občasného miešania varíme zmes cca hodinu, až do zhustnutia.
 
Akonáhle máme zmes uvarenú, ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Kečupovú zmes prepasírujeme cez husté sito a kečup si horúci nalejeme do pohárov. Kečup sterilizujeme 20 minút.
 
Na tento recept odporúčame použiť korenie:

hřebíček-celýskořice-mletánové-kořeníbobkový-list-celýbobkový-list-celý

 

Cherry rajče