Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Hubové recepty

Hubová sezóna je v plnom prúde a preto sme pre Vás pripravili niekoľko receptov, ktoré milovníci hubárčenia iste ocenia. Ako doplnok tejto stravy odporúčame použiť zmes Hubové korenie či Hubová vega. Táto zmes korenia je priamo určená na prípravu hubových pokrmov.

HUBOVÉ KARBANÁTKY

Ingrediencie:

Najskôr osmažíme cibuľku, pridáme nadrobno pokrájané huby a chvíľu smažíme. Potom podlejeme trochou vody, podusíme a necháme odstáť. Medzitým si nakrájame rožky, namočíme do mlieka a potom zľahka vytlačíme. Zmiešame dohromady s hubami spolu s cesnakom a dvoma vajcami. Zahustíme hladkou múkou, premiešame s trochou strúhanky a až z cesta vznikne hmota, ktorá sa dá ľahko tvarovať, obalíme karbanátky v trojobale a na oleji usmažíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zeleninovým šalátom.


HUBOVÉ PLACIČKY SO SYROM

Ingrediencie:

Cibuľu nadrobno pokrájame a opražíme, pridáme nakrájané huby a dusíme, kým sa neodparí prebytočná voda. Rožky medzitým pokrájame a prelejeme smotanou alebo mliekom a necháme vsiaknuť a po chvíľke pridáme k hubovej zmesi. Pridáme vajce, nastrúhaný syr, soľ, korenie, podľa potreby strúhanku, hubové korenie a dobre premiešame. Z hubovej zmesi vypracujeme menšie placky, ktoré smažíme na rozpálenom oleji po oboch stranách do ružova.


HUBOVÁ OMÁČKA SO SMOTANOU

Ingrediencie:

Cibuľu pokrájame. Huby očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Maslo rozpustíme a orestujeme na ňom cibuľu. Vsypeme huby, rascu, rozdrobíme masox a dusíme. Ak sú huby suchšie a nepúšťajú vodu, postupne podlievame vodou. Zasypeme korením na huby. V pohári vody si rozmiešame solamyl a vlejeme k hubám, aby sme omáčku zahustili. Chvíľku povaríme a odstavíme. Do takto pripravenej omáčky vmiešame kyslú smotanu a podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
 
Servírujeme s hovädzím mäsom a knedľou.

HUBOVÉ RIZOTO S KURACÍMI PEČIENKAMI

Ingrediencie:

  • huby
  • 30 g anglická slanina
  • 4 strúčiky cesnak (prípadne použite Cesnak sušený, TIP: Medvedí cesnak)
  • 300 g kuracia pečeň
  • 1 ks malá cibuľa
  • 150 ml suché biele víno
  • 4 lyžice sterilizovaný hrášok
  • 150 g ryže (jazmínová ryža)
  • petržlen sušený
  • paradajka
  • hubové korenie
  • jablko
Huby podusíme na cibuľke, pridáme kocky jabĺk a necháme odležať. Pečeň očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Ryžu prelejeme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Anglickú slaninu nakrájame na kocky. Hrášok necháme odkvapkať.
 
Na malom množstve masla opečieme malé kúsky pečene domäkka. Okoreníme, osolíme a odložíme nabok.
 
Na oleji rozškvaríme slaninu, na ktorej speníme nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme ryžu a všetko sprudka restujeme asi 5 minút. Potom prilejeme biele víno a miešame tak dlho, kým sa neodparí. Takto pripravenú ryžu podlejeme vývarom, pridáme huby aj s výluhom a zvoľna dusíme domäkka.
 
Do pripravenej ryže vmiešame mäkkú pečeň a odkvapkaný sterilizovaný hrášok. Zmes prehrejeme a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Zasypeme hubovým korením.
 
Hubové rizoto s kuracou pečeňou podávame posypané nastrúhaným syrom. Zdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a paradajkami.

CHLPATÉ NOKY S DUSENÝMI HUBAMI

Ingrediencie:

Ošúpané zemiaky nastrúhame, čiastočne zlejeme vodu, pridáme vajce, žĺtok, korenie, soľ, polohrubú múku a cesto dobre premiešame. Lyžicou namočenou vo vode vykrajujeme halušky a ihneď ich zavárame do vriacej osolenej vody. Za občasného premiešania varíme 8 minút. Vyberieme dierkovaným cedidlom a odkvapkané premiešame s dusenými hubami (na masti speníme cibuľku, pridáme nakrájané huby, rascu, korenie, hubové korenie, soľ a dusíme domäkka).


HUBOVÝ GULÁŠ

Ingrediencie:

Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme papriku a po spenení nakrájané huby a hubové a ostatné koreniny. Dusíme do vysmahnutia. Potom huby zaprášime múkou, necháme osmažiť, zalejeme trochou vody s rozmiešaným masoxom, osolíme, povaríme. Podávame s pečivom alebo knedľou alebo haluškami.

TIP: K tomuto receptu môžete využiť i korenie Gulášové korenie.


HUBOVÝ PREJT

Ingrediencie:

Na rozpustenej slanine osmažíme dozlatista nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané huby a dusíme domäkka. Osolíme, okoreníme, posypeme drvenou rascou. Na kocky nakrájané žemle namočíme v mlieku a necháme 20 minút stáť. Vmiešame do húb, pridáme vajce, strúhanku, rozotrený cesnak (podľa chuti), majoránku a dochutíme. Zmes dáme na tukom vymastený pekáčik a zapekáme asi 30 minút v horúcej rúre.


HUBOVÉ TOUSTY

Ingrediencie:

Očistené huby nakrájame, osolíme, pridáme korenie a podusíme na masle. Zalejeme vajcami rozšľahanými so smotanou a miešame do zhustnutia. Zmes natrieme na plátky sendviča, posypeme strúhaným syrom a zapečieme v rúre alebo grile.


KARBANÁTKY Z OVSENÝCH VLOČIEK A HÚB

Ingrediencie:

  • 8 lyžíc ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • dusené huby
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica masti
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • strúhanka
  • hubové korenie
  • mleté korenie
  • soľ

Huby podusíme na osmaženej cibuľke. Medzitým v slanej vode uvaríme aj ovsené vločky na hustú kašu. Nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme nakrájané huby. Do ovsenej kaše vmiešame huby, nasekanú petržlenovú vňať, žĺtky, osolíme a okoreníme. Na doske posypanej strúhankou tvarujeme fašírky, obaľujeme v rozšľahaných bielkoch a na rozpálenom oleji smažíme.


HUBOVÉ LEČO

Ingrediencie:

Všetky suroviny zahrejeme k bodu varu. Odstavíme, necháme 2 hodiny odležať a octový macerát precedíme. Nakrájame na malé kúsky do misy 1 a pol kg húb, osolíme, premiešame. Necháme v chlade asi 12 hodín uležať. Potom ich vidličkou roztlačíme a podusíme s trochou octového macerátu pod pokrievkou. Potom prelisujeme cez sito, dolejeme zvyšok macerátu, povaríme a horúce plníme do pohárov. Sterilizujeme, asi 30 minút pri 100 ° C.


HUBOVEC

Ingrediencie:

Do misy nakrájame na kolieska 4 rožky alebo žemle a zalejeme mliekom, aby nasiakli. Menšiu cibuľu nakrájame a usmažíme na tuku, pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, trochu soli, 2 lyžice detskej krupice, korenie, hubové korenie a 2 vajcia. Všetko zamiešame. Uvaríme v troche vody sušené huby, jemne ich nasekáme a aj s vodou je zamiešame do zmesi. Dáme do vymasteného pekáča a v predhriatej rúre upečieme. Houbovec znesie akékoľvek množstvo sušených alebo i čerstvých húb (tie musíme vopred podusiť), čím viac, tým je chutnejší.


ŠPAGETY S HUBAMI A ZELENINOU

Ingrediencie:

Na tuku opražíme 1 nakrájanú cibuľku, pridáme 250 g húb, 150 g údeniny na kocky nakrájanej, 2 lyžice kečupu, soľ, korenie, sladkú papriku a hubové korenie. Podusíme a zmiešame s 300 g uvarených špagiet, lyžicou masla. Na tanieroch sypeme strúhaným syrom, zmiešaným s pažítkou.


HUBY V OCTE

Ingrediencie:

  • čerstvé huby
  • nálev

Nálev:

 

Všetky uvedené ingrediencie na nálev privedieme k varu a necháme vychladnúť. Hríbiky očistíme, pokrájame na plátky, menšie kúsky nechávame vcelku a približne 10 minút ich povaríme v osolenej vode. Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Huby naukladáme do pohárov, prelejeme studeným nálevom, uzatvoríme viečkami a ukladáme na tmavé, chladné miesto.


KRÁLIK A KURA V HUBOVEJ OMÁČKE

Ingrediencie:

  • 3 lyžice korenie na kura (TIP: Zlaté kuře)
  • 300 g huby
  • 3 - 4 lyžice hladká múka
    2 ks cibule
    mlieko
    1/2 kg králičie mäso
    1 - 2 hrnčeky voda
    1/2 kg kuracie mäso
    4 strúčiky cesnak (dá sa nahradiť i česnak sušený)
Na masle opražíme nasekanú cibuľu, pridáme vykostené a na kúsky nakrájané mäso z králika a opečieme. Potom pridáme kuracie stehná, posypeme korením, pridáme nakrájaný cesnak a prikryjeme pokrievkou. Necháme opekať, podľa potreby podlejeme vodou.
 
Ak je mäso mäkké, pridáme huby (mrazené alebo nakladané v slanom náleve), osolíme a necháme krátko podusiť. Opäť podľa potreby podlievame.
 
V hrnčeku rozmiešame hladkú múku s vodou a prilejeme ju k mäsu. Možno priliať aj trochu mlieka. Krátko prevaríme.
 
Hubovú omáčku s králičím a kuracím mäsom podávame s knedľou.
 

TIP: K tomuto receptu môžete využiť aj korenie Králičie a baranie a Nasi goreng.


RÝDZIKOVÁ OMÁČKA

Ingrediencie:

  • nadrobno nakrájaná cibuľka
  • rýdziky
  • maslo (masť)
  • soľkorenie
  • bielevíno
  • smotana

Na rozpálenej masti | masle dozlatista osmažíme cibuľku. Pridáme rýdziky, ktoré zľahka orestujeme, prilejeme biele víno a necháme zľahka podusiť, kým sa víno neodparí. dochutíme soľou a popr. korením. Nakoniec pridáme smotanu a necháme prevariť. Príloha je na každom z vás.


KUSKUS S HUBAMI

Ingrediencie:

  • kuskus,
  • olej, soľkorenie,
  • cibuľa, cesnak,
  • citrónová šťava,
  • zmes húb (sušené a napríklad aj čerstvé, hlavne nie blemcavé),
  • baklažán,
  • balkánsky syr,
  • sušené paradajky,
  • horčice, zmes byliniek. 
Ak nemáte sušené paradajky, je jednoduchá pomoc. Paradajky nakrájame na kolieska (lepšie sú cherry) a poukladáme na olejom pokvapkaný plech, posypeme bazalkou a orgánom a pomaly pečieme v rúre pri 120 - 150 ° C. Namiesto pečenie v rúre môžeme využiť pomalší pečenie na panvici.
 
Ak použijeme baklažán najprv ho musíme nechať "vyplakať". To urobíme tak, že baklažán nakrájame na kolieska, poukladáme na tanierik a nasolíme, až z neho vytečie voda, osušíme a to isté urobíme z druhej strany.
 
Sušené huby povaríme a pokrájame na menšie kúsky.
 
Najprv opražíme cibuľku, pridáme na kocky nakrájaný baklažán (cuketu, papriky). A dôkladne orestujeme, pridáme huby a sušená paradajky, môžeme osoliť.
 
Kuskus pripravíme nasledovne: na suchej panvici ho ľahko osmažíme do zlatista, pozor musíme robiť pozvoľna a keď začne hnednúť, tak veľmi pomaly a opatrne, inak kuskus spálime. Následne zalejeme horúcou vodou, približne 2x väčšie množstvo ako kuskusu. Privedieme k varu a premiešame.
 
Na plyne stlmíme na minimum, v prípade elektriky sporák vypneme, zakryjeme pokrievkou a necháme, až sa všetka voda vyparí a vsiakne.
 
Do hotového kuskusu vmiešame pripravenú zmes, ochutíme soľou, korením, vmiešame prelisovaný cesnak, pridáme lyžicu plnotučnej horčice a pokvapkáme citrónovou šťavou, dôkladne premiešame. Na tanieri posypeme na kocky nakrájaným balkánskym syrom.
 

TIP: K tomuto receptu môžete využiť aj korenie Meat masala a Tandori masala.


HUBOVÝ ZÁVIN Z PIVNÉHO CESTA

Ingrediencie:

NÁPLŇ:

PIVNÉ CESTO:

  • 150g omegy,
  • 0,5l piva,
  • 0,5kg polohrubej múky,
  • štipka soli.
  • Možno nahradiť listovým cestom.
Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu s jemne posekaným cesnakom + pridáme chilli papričky. Keď je cibuľka dozlata pridáme vopred namočené huby a posekané olivy, podľa chuti pridáme soľ, korenie, rascu. Zľahka podusíme. Je možné huby vopred povariť. Miesto sušených húb, môžeme samozrejme použiť aj čerstvé.
 
Z cesta si rozvaľkáme tenkú placku približne obdĺžnikového tvaru. Potrieme ľahko kečupom, poukladáme vychladnutú náplňou a posypeme nastrúhaným syrom.
 
Zabalíme ako závin, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 ° C, až kým sa to neupečie. V mojom prípade pečenie trvalo približne 45 min.

VÁCLAVKOVÝ GULÁŠ

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých václaviek,
  • 2 cibule,
  • olej alebo masť,
  • červená mletá paprika,
  • hladká múka,
  • rasca,
  • sušené feferónky,
  • soľ,
  • zlatý hovädzí bujón od Maggi
Na oleji alebo masti opražíme cibule nakrájané nadrobno takmer do tmavo-hneda. Prisypeme mletú červenú papriku, krátko opražíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Vložíme václavky / len hlavičky, ktoré necháme vcelku, len veľké prekrojíme napoly. Veľmi zmenšia svoj objem. Pridáme štipku rasce, soľ. bujón, a sušené pokrájané feferónky. Povaríme cca 20 min. Potom zahustíme múkou rozmiešanou vo vode a ešte krátko povaríme, až bude šťava pekne lesklá.
Podávame s nakrájanou cibuľou na mesiačiky a knedľou.

zdroj:

http://www.vareni.cz/

http://ohoubach.cz/

http://www.nahouby.estranky.cz/clanky/houbove-recepty.html

www.toprecepty.cz

 

houby s vepřovou panenkou Fazolové lusky s houbovou omáčkou 2 houbové-koření houbové rizoto s kuřecími játry Houby
vega-houbová Houbové recepty Houbové recepty vega-houbová Houbový guláš