Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Souhlasím

Nakladaný hermelín

Nakladaný hermelín je tradičné jedlo, ktoré sa zabývalo v slovenských reštauráciách a hlavne pivniciach hneď vedľa utopencov alebo chlebov s olomouckými syrečkami. Tento pokrm má mnoho svojich priaznivcov a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa jeho príprava udomácnila a varianty jeho prípravy sa od seba veľmi líšia. Nakladanie syrov na Slovensku a v Čechách má všeobecne dlhú históriu, avšak aj na tomto pomerne jednoduchom jedle sa toho dá veľa pokaziť.

Všeobecne možno povedať, že nakladaný hermelín môžete podľa ľubovôle naložiť s čímkoľvek, čo máte radi. Či už je to cesnak, nakladané huby alebo chilli papričky pre pikantnejšiu verziu. Univerzálny recept nie je. Čo by však v žiadnom nakladanom hermelíne nemalo chýbať je dobré korenie a kvalitný olej. Ten môže byť napríklad slnečnicový, repkový alebo olivový.

Medzi najčastejšie používané korenie patrí:

Všetky tieto druhy korenia môžete zakúpiť v našom obchode.
 
Platí zásada, že korenie je lepšie viac ako menej, aby výsledná chuť syra nebola mdlá, ale naopak výrazná a osobitá. Aby sa chute dobre premiešali a syr ich mohol lepšie absorbovať je vhodné syry pozdĺžne rozkrojiť a ochutiť aj na priereze. Niektorí "fajnšmekri" dodávajú, že na reze je dobré syr osoliť a okoreniť pre zvýraznenie chute.
 
Kráľovná kuchyne - cibuľa, je ďalšou ingredienciou, ktorá by v tomto jedle nemala chýbať. Možno použiť klasickú bielu verziu, červenú pre spestrenie farieb, ale aj šalotku pre jej jemnejšiu chuť.
 
Ak už viete pre aké korenia a chute sa rozhodnete, nezabudnite, že aj spôsob prípravy rozhodne o konečnom výsledku vášho hermelínového snaženia.
 
Tu je teda niekoľko zásad, ktoré sa oplatí dodržiavať:
  • hermelín vždy nakladajte do suchých, sterilizovaných pohárov
  • všetky suroviny úplne potopte do oleja
  • každú vrstvu, ktorú budete pridávať, osoľte aj okoreňte
  • jednotlivé hermelíny z pohára vždy odoberajte čistou vidličkou, nech zostávajúci obsah pohára nekontaminujete nečistotami,
  • syry nechajte odležať v chlade a tme.
Doba pre správne uležanie syrov sa tiež veľmi líši, ale nemala by byť kratšia ako dva týždne. Záleží na požadovanej chuti a konzistencii. Čím dlhšie tým lepšie. Pred podávaním nechajte hermelín pri izbovej teplote "odstáť" a podávajte najlepšie s čerstvým chlebom a pivom.
 
Dobrú chuť!
 
Nakládaný hermelín Nakládaný hermelín Nakládané tofu 4 Nakládané tofu 2